Stille Passanten I

Overzicht tentoonstelling (copyright Gilles Frenken)

In opdracht van het Erasmus Huis van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Indonesië heb ik als curator in 2014 een tentoonstelling voorbereid en ingericht over 125 jaar Javaanse migratie naar Suriname en de gevolgen hiervan.Hiervoor heb ik onderzoek verricht naar deze migratiegeschiedenis en een projectplan ingediend. Op basis hiervan is de tentoonstelling met de naam Stille Passanten samengesteld. In de tentoonstelling is de geschiedenis van de migratie uiteengezet door middel van teksten, foto’s en relevante boeken. Hierdoor kon de lokale bevolking een indruk verkrijgen van een onderbelicht stukje geschiedenis. De tentoonstelling die twee maanden heeft gestaan behoord inmiddels tot een van de succesvolle tentoonstellingen van het Erasmus Huis. Op de opening kwamen ongeveer zeshonderd personen. De openingshandeling werd verricht door de Nederlandse Ambassadeur en de Surinaamse Charge d’ Affaires in Indonesië.

Het betreft hier een tweeledige opdracht van de Nederlandse Ambassade in Jakarta en de Nederlandse Ambassade in Paramaribo met financiële ondersteuning van de erfgoedorganisatie DutchCulture. Als eerste werd de tentoonstelling in Jakarta ontwikkeld die later voor Suriname zou worden aangepast en uitgebreid. De basis van de tentoonstelling is hetzelfde alleen zijn uitwerking en accenten verschillend.

IMG_6447
Openingshandeling door de Nederlandse ambassadeur en de Surinaamse Charge d’ Affaires (Foto: Erasmus Huis)
IMG_6461
Overhandiging van een aandenken aan de opening van de tentoonstelling door de Nederlandse ambassadeur aan de curator van de tentoonstelling (Foto: Erasmus Huis)
IMG_6401
Een deel van het goed opgekomen publiek bij de opening van de tentoonstelling Stille Passanten (Foto: Erasmus Huis)
IMG_9267
In oktober bezochten studenten van de graduate school van de University of Surya Kancana, Cianjur de tentoonstelling (Foto: Erasmus Huis)

 

Print Friendly, PDF & Email